Silver Shaded & Golden Shaded

Silver Shaded ja Golden shaded eli varjostettu hopea ja kulta ("Tipped"-eng.) värit ovat tänäkin päivänä Brittikissoilla harvinaisimpia värejä. Brittiläiset shaded kissat ovat komea ja vaikuttava näky, ne herättävät aina ihmisissä kiinnostusta ja ihastusta. Moni luulee edelleen, että sininen väri on brittien ominaisväri. Hyvin usein meiltä kysytään näyttelyissä, mitä rotua kissamme ovat. Vastauksemme "Britti" yleensä yllättää, mutta samalla herättää mielenkiintoa tähän väriin.

Kuten pitkäkarvaisella chinchilla persialaisella myös brittikissalla on enimmäkseen valkean turkkinsa karvojen kärjissä väriä (tipping) ja hännässä värillisiä kohtia. Hento musta tipping antaa vaikutelman helmiäishohtoisesta välkehtimisestä, kun kissa liikkuu. Shaded kissan komea turkki muistuttaa lyhyttä naaliturkkia, kuin säkenöivää lumihankea.

Shaded kissoilla on hyvin ilmeikkäät, huomiota herättävät loistavat smaragdin vihreät silmät, sekä tummat rajat nenänpään ja silmien ympärillä.

img_2373.jpg

Hohtavan valkoinen pohjaväri ja karvojen kärkien musta tummennus tekevät turkista lähes yliaistillisen kauniin.

Steelaway SugarPlum, BRI ns 11, uros

Silver Shaded
Toisin kuin silver shaded brittikissoilla Goldenilla on vahva aprikoosinvärinen pohjaväri ja musta tipping.

img_2453.jpgShaded Golden Britin turkissa on ihastuttavia meripihkan ja hunajan vivahteita.

EmeraldCharm Dushess Dessa, BRI ny11, naaras

Shaded Golden

Värin ominaisuudet

Silver ja Golden väriryhmään kuuluvat Shaded ja Shell.

Silver(hopea) värinimitystä käytetään, mutta hopea ei ole väri, se on värinimitys kun on kysessä geneettisesti musta kissa jonka karvasta on inhibitor-geenin (I) vaikutuksesta kadonnut se musta väri osasta karvaa.

Silver/Golden Shaded ja Shell kissoilla tipping-väritys karvoissa yhdistyy valkoiseen (silver) ja merinpihkan väriseen (golden) pohjaturkkiin.

Shaded  kissat ovat yleissävyltään tummempia, 1/3 karvan kärjestä on värittynyt, muu osa on valkoinen.

Shell kissat näyttävät miltei valkoisilta, 1/8 karvan pituudelta on värittynyt. Nämä värisiä kissoja usein kutsutaan chinchillaksi.

Vastasyntyneillä shaded pennuilla on ajoittain jäännöstabbymerkit - "haamukuviot", koska Shaded ja Shell kissat ovat agoutiväritteisiä. Noin kahden tai kolmen kuukauden ikäisillä pennuilla "haamukuvio" hälvenee tai voi hävitä kokonaan. Silmien väritys kirkastuu ja syvenee vihreäksi kahden, joskus jopa kolmen vuoden ikään asti.

Molemmat väritykset ovat erittäin näyttäviä. Komeaturkkinen ja smaragdisilmäinen Britti hurmaa avoimella katseellaan jokaisen kissaihmisen.

img_2473.jpg

Yleisin väri on musta shaded, mutta shaded voi yhdistyä mihin väriin tahansa.

Qwerty Sun & Snow, BRI ay11, naaras

Blue Golden Shaded