Brittiläinen lyhytkarva

Alkuperä

Rotu on saanut luultavasti alkunsa niistä kesykissoista jotka saapuivat Brittein saarille roomalaisten mukana ensimmäisen vuosisadan jKr. kuluessa. Nykyinen rotu kehitetty 1880-luvulla Britanniassa valitsemalla jalostukseen maatiaiskissoista parhaat. Tultaessa 1900-luvulle rodun suosio alkoi laskea koska eksoottisemmat rodut kuten persialaiset olivat suositumpia näyttelyissä. Rotu kuoli lähes sukupuuttoon 1950-luvulle tultaessa. Tuolloin risteytykset persialaisten kanssa paransivat brittiläisen kokoa  ja ulkonäköä, ja rodun suosio alkoi taas kasvaa. Suomeen ensimmäiset rodun edustajat tuotiin 1980-luvulla alkupuolella.

Rotumääritelmä

Ulkonäkö Brittiläinen on suurehko, pyöreämuotoinen, massiivinen kissa. Sillä on lihaksikas, lyhyentukeva vartalo, leveä rintakehä sekä vahvat hartiat ja selkä. Jalat ovat lyhyehköt ja tanakat. Tassut pyöreät ja vahvat. Häntä lyhyt ja paksu, hännänpää hieman pyöristynyt.

Pää Pyöreä ja massiivinen, posket paksut. Kallo kookas. Kaula voimakas ja hyvin kehittynyt, alaleuka vahva. Kuono lyhyt ja leveä. Korvat pienet ja hieman pyöristyneet. Silmät suuret, pyöreät ja etäällä toisistaan.

Turkki on lyhyt ja tuuhea, hieman karhealta tuntuva. Hyvä alusturkki. Tukin väreistä tunnetuin on sininen. Muita hyväksyttyjä värejä ovat muun muassa valkoinen, musta, suklaa, lila, creme, kilpikonna, punainen, shaded silver ja golden sekä naamiovärit (colourpoint). Brittiläisiä on myös tabby-, täplikäs- ja tiikerikuvioisia.

Luonne Britit ovat maltillisia, itsevarmoja, vaatimattomia ja ystävällisiä. Rauhallinen luonne tekee niistä luotettavia ja uskollisia lemmikkejä. Voimakkaan reviirivaistonsa vuoksi jotkit urokset voivat olla kovia tappelijoita. Kastrointi vähentää mahdollista aggressiivisuutta.

img_2565.jpg